26 márka 58 autót jelölt

Lezárult a nevezés a 2022-es Év Magyar Autója díjakra. Rekord számú márka és modell indul indén, 26 márka és két magyarországi autógyártó 58 autót nevezett az Év Magyar Autója 2022, a Magyar Év Autója 2022, az Év Zöldautója 2022 díjakra, amelynek győzteseit jövő márciusban hirdeti ki a szakmai zsűri. A szervezők a fenti díjakon kívül kiosztják a közönségdíjat, az Év Beszállítója 2022 díjakat és az Év Autós Marketing/PR-szakembere elismerést.

A 2022-es díjakra elsőként a Cupra, a Hyundai és a Seat márkák jelöltek. A Cupra a Born villanyautót (Év Zöldautója, prémium elektromos autók kategória), a Hyundai a Tucson (Magyar Év Autója szabadidő-autók kategória) és a Tucson plug-in hibrid szabadidő-autókat (Év Zöldautója, hibrid SUV kategória), valamint az Ioniq 5 villanyautót (Év Zöldautója, elektromos szabadidő-autók), a Seat pedig a megújított Seat Aronát indította (Magyar Év Autója, kis szabadidő-autók).

Cupra Born
Seat Arona
tucson4
Hyundai Tucson PHEV
Hyundai Ioniq 5

A BMW Group Magyarország három modellt nevezett: a Mini Cooper SE a városi villanyautók között indul az Év Zöldautója 2022 díjért, a BMW M4 Competition a Magyar Év Autója 2022 díjat vette célba (sportautók kategória), a bajorok villanyos zászlóshajója, a BMW iX pedig a prémium elektromos autók kategóriában küzd az Év Zöldautója 2022 díjért.

minicooperse
BMW iX
BMW

Az Opel négy autót indított a versenyben, az Év Zöldautója díjért a Combo-e Cargo modell (elektromos kishaszonjárművek kategória), valamint a teljesen új Opel Astra plug-in hibrid változata (hibrid városi autók) indul. Az importőr a Magyar Év Autója 2022 díjra benevezte a Grandlandot (szabadidő-autók), illetve a családi autók kategóriában a Zafira Life modellt.

opelcomboev-1024x576
Opel Astra
OpelZafiraLife_024
Grandland

A Porsche Hungaria Volkswagen márkája rekord számú, összesen nyolc autót nevezett: a Magyar Év Autója 2022 díj üzleti autó kategóriájába jelölte az Arteon R modellt, a szabadidő-autók kategóriában a Tiguan Allspace és Taigo modelleket, a kisautó kategóriában az új Polót, a családi autók kategóriában pedig a Golf 8 Variant modellt; a sportautók között a Golf R indult. Az Év Zöldautója 2022 díjért a Volkswagen az ID.4 villanyautót (elektromos szabadidő-autók), valamint a konnektoros Passat GTE modellt (hibrid prémium autók) küldte harcba.

vw_taigo2
vw_golf_variant
vw_arteon_r
vw_tiguan_allspace
vw_golf_r
VW-id4
vw_passat_gte
volkswagen_polo_2021

Négy autót nevezett a Skoda, a vadiúj Fabia a kisautók között, a frissített Kodiaq a szabadidő-autók tágas mezőnyében bizonyíthat (Magyar Év Autója 2022 díj), a zöldautók között pedig az Octavia iV (városi hibrid autók) és az Enyaq iV (elektromos szabadidő-autók) indult (Év Zöldautója 2022 díj).

skoda_octavia_iv
Skoda
Skoda Fabia
114_enyaq_iv_dpl-1920x1281

A DS a prémium hibrid autók között a DS 9 E-Tense modellt nevezte, a Citroën az elektromos ë-C4 modellt indította az elektromos szabadidő-autók kategóriában (Év Zöldautója 2022 díj), a Peugeot pedig a 308 SW kombit az üzleti autók kategóriában jelölte a Magyar Év Autója 2022 díjra.

DS 9
Citroen-e-C4-2
Peugeot 308 SW

A Subaru márka hazai importőre, az Emil Frey Import Kft. a megújult Outback modellt jelölte a Magyar Év Autója 2022 díjra a szabadidő-autók kategóriában.

subaru_outback2

Idén először a Volkswagen Haszonjárművek márka is jelölt autókat, a Caddy a családi autók kategóriában, a Caddy Cargo pedig a kishaszonjárművek között nyerheti el a Magyar Év Autója 2022 díjat.

Caddy
Caddy

Az Év Magyar Autója 2022 díjért elsőként a hazai autógyártók között az Audi Hungaria nevezte be hazánkban gyártott modelljét, a Q3 Sportback TFSI e modellt, az Év Zöldautója 2022 elismerésért pedig az e-tron GT (prémium elektromos autók) és a Q4 e-tron (elektromos szabadidő-autók) küzd az Audi márka jóvoltából.

Audi
Audi
Audi Q4 40 e-tron

A Suzuki, amely eddig többször is győzött az Év Magyar Autója versenyben idén két újdonságát nevezte be, a jelölt modelleket csak szeptember másodika után nevezik meg a vállalati embargó miatt.

Suzuki_logo

A Honda két autóval indul a versenyen, a teljesen új HR-V a kis szabadidő-autók között (Magyar Év Autója 2022 díj), a Honda e villanyautó pedig a városi elektromos autók között esélyes (Év Zöldautója 2022 díj).

2020 Honda e
honda_hrv

A Nissan hazai importőre, a Grand Automotive Kft. két kategóriában is nevezte Magyar Év Autója díjra a vadonatúj Qashqai-t, a szabadidő-autók között és a családi autók között.

Qashqai

A Renault Magyarország mindhárom márkája képviselteti magát az idei versenyben. A magyar piacra frissen belépett Alpine az A110 sportautóval, a Dacia az új Dusterrel, a Renault pedig a hibrid Arkanával indul a Magyar Év Autója 2022 díjért.

Alpine
DACIA DUSTER II (HJD)
arkana4

A tavalyihoz hasonlóan idén is zöldautókkal vesz részt a kiírásban a Fiat és a Jeep magyarországi importőre, amely a Fiat 500e modellt a városi villanyautók között, a Jeep Wrangler 4xe modellt pedig a hibrid szabadidő-autók közé nevezte be.

500e-la-prima
wrangler4xe

Egy év kihagyás után ismét nevezett a Kia Magyarország, az importőr az Év Zöldautója 2022 díjra a plug-in hibrid Sorentót jelölte.

Sorento

Sosem nevezett még egyetlen importőr sem annyi autót, mint azt tette a nevezés véghajrájában a Toyota és a Lexus hazai importőre. A 2022-es díjakért egy tucat modellt, hét Toyotát – Yaris Cross (kisautók), Yaris GR (sportautók), Hilux (kishaszonjárművek), Highlander (szabadidő-autók), Proace Electric, Proace City Electric (elektromos kishaszonjárművek), Mirai (elektromos prémium autók) – és öt Lexust – NX (szabadidő-autók), ES, LS (üzleti autók), LC Convertible (sportautók), UX 300e (elektromos szabadidő-autók) – indítottak.

yaris-cross-premiere-edition-ext-01
Toyota Yaris GR
hiluxel3-4front
2021-highlander-dpl-dynamic-041-2
mirai-dpl-2021-dynamic-021-3
20210405-proace-city-electric-front-standard-high
2021-proaceelectric-dynamic-012-2
lexus-ux-300e-dpl-108
Lexus ES
Lexus LS
1nx350h-2
lexus-lc-convertible-dpl-2020-024

Idén is két autóval indul az egy évig tartó megmérettetésen a Ford, a Ranger Stormtrak a kishaszonjárművek között versenyez a Magyar Év Autója 2022 elismerésért, a Mustang Mach-E pedig az elektromos szabadidő-autók között harcol az Év Zöldautója 2022 díjért.

Ford
Ford

Nevező márkák

Támogatók