Zöldautókat jelölt a Fiat Magyarország

Csakis zöld rendszámos autókat jelölt idén is a Fiat és a Jeep hazai importőre. Az Év Zöldautója 2022 díjra a Fiat 500e villanyautót, a hibridek között pedig a Jeep Wrangler 4xe modellt nevezték.

Fiat 500e

Az új 500e kétféle akkupakkal választható. Az alapverzióban 23,8 kilowattórás az akkumulátor, a nagyobb hatótávot kínáló csúcsmodellben 42 kilowattórás akkupakk kapott helyet. Ebben 118 lóerős a villanymotor, amelynek nyomatéka 220 Nm, szemben a kis akkumulátoros 95 lóerejével, a hatótávolsága pedig 320 kilométer a gyáriak szerint. 85 kW-os villámtöltés is elérhető hozzá, amivel 35 perc alatt feltölthető 80 százalékosra az akksi. 50 kilométer/órára 3,1 másodperc alatt gyorsul fel, 100 kilométer/órára 9 másodperc, a végsebesség pedig 150 kilométer/óra. Speciális, l’Ungheria verzió is készült a magyar piac számára, amely a jól felszerelt High verzióra épül.

500e-la-prima

Jeep Wrangler 4xe

A 4xe változat a valaha létezett legnagyobb teljesítményű, legtakarékosabb és leginkább környezetbarát Wrangler, ami sorozatgyártásból érkezik. Hajtáslánca két villanymotorból, egy nagyfeszültségű akkumulátorból, egy kétliteres turbós benzinmotorból, valamint nyolcfokozatú automata sebességváltóból áll, rendszerteljesítménye 380 lóerő, nyomatéka 637 Nm. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 6,4 másodperc alatt gyorsul fel. Tisztán villanyhajtással 50 kilométert képes megtenni, míg a 17 kilowattórás, lítium-ion akkupakkját 3 óra alatt lehet feltölteni fali töltőről. A fejlett 4×4-es rendszer, az új generációs Dana hidak, az elektromosan kapcsolható Tru-Lock első és hátsó differenciálzár, a Trac-Lok részlegesen önzáró differenciálmű, illetve az elektronikusan oldható elülső kanyarstabilizátor mind megtalálhatók a plug-in hibrid változatban.

wrangler4xe

Nevező márkák

Támogatók