Öt vállalat nyerte az Év Beszállítója 2022 díjat

A Járműipar autóipari szakmai magazin és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is megválasztotta az év beszállítóit az Év Magyar Autója verseny keretein belül.

Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben, tehát 2021-ben komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2022 díjat: Bosch Automotive Steering (Maklár), Hankook Tire (Rácalmás), Hanon Systems (Pécs), Schaeffler (Szombathely), SK On Hungary (Komárom).

Robert Bosch Automotive Steering Kft. (Maklár)

A Robert Bosch Automotive Steering Kft. kormányműveket, kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállít a világ több mint 100 járműgyártójának, személygépjárművek és tehergépjárművek számára egyaránt. A vállalat elődje, a ZF Lenksysteme Hungária Kft. 2003-2014 között működött Egerben. A cégalapítástól több mint tíz éven át összeszerelés, illetve felújító tevékenység zajlott. 2006-tól a kormányoszlopok gyártása is elindult, 2012-től a vállalat tevékenysége a hidraulikus mellett elektromos kormányművek összeszerelésével, valamint a kulcskompetenciának számító fogasléc és kormányanya alkatrészgyártással bővült. A megnövekedett gyártókapacitást kiszolgáló új telephely az Egertől alig tíz kilométerre fekvő Makláron épült fel mindössze 327 nap alatt. 2014 óta Egerben hagyományos, hidraulikus, míg Makláron elektromos kormányművek készülnek. 2015-ben a Bosch a vállalat 100 százalékos tulajdonosa lett, azóta Robert Bosch Automotive Steering Kft. néven működik. A maklári gyárban 2015 májusában elindult az elektromos kormányművekhez készülő fogaslécek és kormányanyák sorozatgyártása. A vállalat 2021 nyarán bejelentette, hogy tovább fejleszti maklári üzemét; az 52,5 milliárd forintba kerülő három beruházásnak köszönhetően 180 új munkahely jön létre, a fejlesztéshez a kormány 12,250 milliárd forint kormányzati támogatást nyújt. Évente 3 millió kormányrendszert szállítanak több mint 100 gyártónak, ezekkel a beruházásokkal pedig megduplázzák a gyártási volument a következő öt évben.

Bosch Maklár

Hankook Tire Magyarország Kft. (Rácalmás)

A Hankook Tire világszerte innovatív, díjnyertes, kiváló minőségű radiál abroncsokat gyárt személygépkocsik, terepjárók, SUV-ok, könnyű tehergépkocsik, teherautók és buszok, valamint a motorsport számára. Európai gyára Magyarországon található. 885 millió eurós befektetésből a Dunaújváros melletti Rácalmáson a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára épült fel. A gyár 2007 júniusában kezdte meg működését és azóta is folyamatosan fejlődik, bővül. A cég jelenleg mintegy 3000 alkalmazottat foglalkoztat, és személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A harmadik beruházási ütem 2015 tavaszán fejeződött be, ezzel a magyar gyár éves gyártókapacitása 19 millióra nőtt. A rácalmási gyárban készült termékek az európai piacot szolgálják ki, és megfelelnek a vezető autógyártók előírásainak és igényeinek is. 2021-ben több mint 32 millió euró (11,75 milliárd forint) értékű projekttel alapanyagok és kész gumiabroncsok tárolására szolgáló raktárak építését kezdte meg a vállalat Rácalmáson. A belső raktárbázis a szolgáltatások javítása és a költségek optimalizálása miatt vált szükségessé és a vállalat arra számít, hogy a beruházás tovább javítja az alapanyag-ellátást, növeli annak biztonságát és gazdaságosabbá teszi a folyamatot. Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően a rácalmási gyár kapacitása a kezdeti időszakhoz képest 3,5-szeresére nőtt, és mintegy 900 méretben és modellváltozatban készülnek gumiabroncsok személygépkocsik, SUV-ok és kisteherautók számára. A magyar gyár olyan népszerű autómárkáknak szállít magas minőségű termékeket, mint az Audi, BMW, Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Mini, Opel, Peugeot, Porsche, Seat, Skoda és VW. A cég a 2020-as üzleti évben 203 milliárd forint nettó árbevételt és 45,4 milliárd forint nyereséget jelentett. 2019-ben 197 milliárdos nettó árbevételt és 33,5 milliárdos nyereséget ért el.

Hankook

Hanon Systems Hungary Kft. (Pécs)

A koreai tulajdonú Hanon Systems a világ második legnagyobb autóipari klímatechnikai beszállító vállalata, mely világszerte 51 gyártó üzemmel és 3 regionális innovációs központtal rendelkezik. A vállalat 1986-os alapítása óta több, mint 30 éven át folyamatosan alkalmazkodott az új ipari tendenciákhoz és az ügyfeleik igényeihez, így egyfajta technikai újítóként teremthette meg azt a pozíciót, amit ma képvisel a világon. A Magyarországon 1991 óta termelő Hanon Systems Hungary Kft. 2019-ben kezdte meg működését Pécsen. 2020-ra egy új zöldmezős beruházást létesített a Déli Ipari Parkban, melynek alapterülete 22 ezer 500 négyzetméter. Az üzemben a hűtőközeg-továbbító rendszerek gyártása kapott helyet. A pécsi gyáregységbe 2023-ig közel 100 adminisztratív dolgozót vesznek föl, elsősorban gyártást támogató mérnöki-, minőségbiztosítási- és logisztikai területeken. A termelésbe gyártósori operátorokat 2020 elejétől alkalmaznak, ezen a területen a létszám 2023-ig meghaladja a 800 dolgozót. A vállalat 2021-ben 11,5 milliárd forintos, zöldmezős beruházást hajtott végre, amelyhez a magyar állam mintegy 2,5 milliárd forint támogatást nyújtott.

Hanon

Schaeffler Savaria Kft. (Szombathely)

A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító Schaeffler szombathelyi gyárában több mint háromezren dolgoznak. A Schaeffler szombathelyi telephelyének első üzeme 1997-es alapítása óta folyamatosan fejlődik. 2019-ben 3000 négyzetméteres csarnoképülettel bővült, akkor egyebek mellett az ívrugógyártó egységet, a tanműhelyet, egy mérőszobát és egy étkezési helyiséget alakítottak ki. 2021 őszén adták át a második üzemet, egy tisztán e-mobility gyárat Szombathelyen, máris újabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházást indított a városban az elmúlt év végén a Schaeffler. Novemberben kezdődtek meg az új, korszerű logisztikai csarnok és irodaépület építési munkálatai. Az új létesítmény a globális Schaeffler-standardok alapján, modern és fenntartható konstrukció szerint valósul meg. A 2200 négyzetméteres főépületben étterem, irodák, öltözők és egy nemzetközi események megrendezésére alkalmas konferenciaközpont is helyet kap majd, a 6200 négyzetméteres logisztikai központ pedig a legmodernebb technológiák otthona lesz. 2021-ben jubileumot ünnepeltek: legyártották a 40 milliomodik kuplungkinyomó rendszert. 900 négyzetméteren, több mint 22 gyártóberendezéssel évente már több mint 12 millió terméket állítanak elő. Mára a szombathelyi gyártóterület a Schaeffler-csoport legnagyobb, kuplungkinyomó rendszereket gyártó egységévé vált, és az autóipari üzletágon belül is jelentős erőt képvisel.

Schaeffler

SK On Hungary (Komárom)

Az elmúlt közel 60 év alatt az SK Innovation Dél-Korea első számú és legnagyobb energia- és vegyipari vállalatává nőtte ki magát. Jelenleg Koreában, Kínában és Magyarországon működnek SK akkumulátor gyártó üzemek, éves szinten mintegy 20 GWh kapacitással. Az elektromos járművekbe szerelt akkumulátorok iránti világpiaci kereslet kielégítésére a cég termelőkapacitását – többek között az egyesült államokbeli, illetve az újabb magyarországi, Iváncsán megépülő gyáregység elindításával 2025-re 125 GWh-ra tervezi bővíteni. Az SK On Hungary az SK Innovation első európai akkumulátor gyártó üzeme, ahol tasak technológiával készülnek harmadik generációs akkumulátor-cellák globális elektromos jármű gyártók számára. A komáromi gyártási helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott a város földrajzi elhelyezkedése – a német-, és csehországi, továbbá szlovákiai és hazai autóipari üzemek, illetve a logisztikai útvonalak közelsége -, a képzett és gyakorlott munkaerő rendelkezésre állása és a vonzó állami támogatási ajánlat. Az évi 7,5 GWh kapacitású komáromi üzemben jelenleg 1300-an dolgoznak, öt gyártósoron.

SK On Hungary

Nevező márkák

Támogatók