Szabadidő-autót jelölt a Peugeot

Peugeot 3008

A francia Peugeot márka hazai importőre a megújuló 3008-as modellcsalád 48 voltos, lágy hibrid változatát jelölte a Magyar Év Autója 2024 díjra a szabadidő-autók kategóriában.

A kompakt 3008 még takarékosabb lesz, a franciák a ma elérhető hajtásláncok legszélesebb kínálatával küldik piacra a hazánkban is igen népszerű szabadidő-autót. A frissített modell 2024-ben elérhető lesz teljesen elektromos hajtással és továbbra is kapható konnektorból is tölthető plug-in hibrid verzióban. A márkánál új a 48 voltos hibrid technológia: a Szentgotthárdon is gyártott, immár 136 lóerős 1,2 literes PureTech-benzinmotorra és dupla kuplungos sebességváltóra épülő hajtáslánc hatékonyabb, mint a hagyományos benzines változat.

A háromhengeres turbómotor a Miller-ciklus szerint üzemel, a változó szelepvezérlés megnyújtja munkaütemet, így a belső égésű motor többet hasznosíthat az üzemanyagban lévő energiából, mert a kipufogógáz nyomása kisebb lesz, amikor a hengerből távozik. Az állandó mágneses, minimális helyigényű, ezért a sebességváltóba épített villanymotor 28 lóerős teljesítményre és 55 Nm forgatónyomaték előállítására képes.

A Peugeot 3008 hybrid 48 voltos lítiumion-akkumulátorát (kapacitása nettó 432 Wh) a bal első ülés alá szerelik, így a csomagtartó térfogata változatlan.

Nevező márkák

Támogatók